خط اعتباری ۲هزار میلیارد تومانی برای بخش تعاون

یکی از ضرورت‌ها به منظور دستیابی به پیشرفت در هر کشوری تعاون است. در واقع گاهی انجام برخی از کارها به‌صورت انفرادی یا امکانپذیر نیست یا زمان و هزینه قابل توجهی را نیاز دارد که نهایتاً هم نتیجه آن با نتایج کار جمعی و گروهی نیز قابل مقایسه نیست. از همین رو تعاون در همه جوامع از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

به گزارش آتیه آنلاین، حجت‌الله عبدالملکی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در صحبت‌های خود عنوان کرد: بخش تعاون یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصادی است که باید آن را به جایگاه اصلی خود برگردانیم و در چشم‌اندازی که برای وزارتخانه در نظر گرفته‌ایم هدف رساندن تعاونی‌ها به سهم ۲۵ درصد در اقتصاد است.

همچنین عبدالملکی افزود: در همین راستا، ۲ هزار میلیارد تومان خط اعتباری جدید برای تعاونی‌ها در نظر گرفته و به حل مشکلات ۶۰۰ تعاونی، رسیدگی به مشکل ساخت و تحویل پنج هزار و ۵۰۰ واحد مسکن مهر نیز پرداخته‌ایم. علاوه‌بر آن به تشکیل تعاونی‌های دانش‌بنیان هم توجه ویژه‌ای داشته و اقدام به ایجاد۵۸۰ تعاونی جدید در حوزه توسعه و عمران کرده‌ایم و همچنین۷۲۰ هزار نفر ساعت دوره آموزشی برای ارتقای مهارت تعاونی برگزار شده است.

معاونت تعاون این وزارتخانه در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ تا پایان فروردین ماه سال‌جاری فعالیت‌های متفاوتی در این عرصه داشته که شامل تهیه، پیشنهاد برنامه‌ها و سیاست‌های مربوط به شرکت‌های تعاونی و اتحادیه‌های مسکن و عمرانی، اعتبار گروه شغلی، مصرف‌کنندگان و مرزنشینان، تأمین نیاز صنوف توزیعی، مسکن مهر و همچنین نظارت و حسابرسی این شرکت‌ها است. در این گزارش به بخشی از فعالیت‌های مهم این معاونت در بازده زمانی اعلام شده، اشاره کرده‌ایم.

اشتغال‌زایی چهار هزار و ۶۳۷ نفر در تعاونی زنان

از شهریور ماه ۱۴۰۰ تا پایان فروردین سال‌جاری تعداد ۲۹۵ شرکت تعاونی زنان با عضویت سه هزار و ۱۸۴ نفر تشکیل شد که منجر به اشتغال‌زایی و فرصت شغلی چهار هزار و ۶۳۷ نفر در این عرصه شد. در حوزه تعاونی‌های توسعه عمران شهرستانی ۴ مورد با عضویت ۵ هزار و ۴۰۰ نفر تشکیل شد که از این تعاونی‌ها نیز ۱۱۰ فرصت شغلی ایجاد شد. علاوه‌بر آن ۳۴۴ تعاونی خدماتی با عضویت ۴ هزار و ۱۷۹ نفر تشکیل شد که در آن به اندازه ۵ هزار و ۴۲۰ نفر اشتغال‌زایی یا فرصت شغلی صورت گرفته و همچنین در این بازده زمانی ۹۷۱ تعاونی تولیدی راه‌اندازی شد.

این بخش را نیز با عضویت ۱۷ هزار و ۱۳۴ نفر معادل ۱۵ هزار و ۵۵۰ نفر اشتغال‌زایی یا فرصت ایجاد کرده‌اند. معاونت تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این بازه زمانی ۲۱۰ تعاونی توزیعی با ۱۴ هزار و ۷۰۳ عضو را راه‌اندازی کرده که در آن ۴ هزار و ۲۰۰ فرصت شغلی ایجاد شده است. همچنین این معاونت ۲۶ تعاونی فراگیر ملی با عضویت ۲ هزار و ۸۱ نفر و اشتغال‌زایی هزار و ۴۴۰ نفر را نیز تشکیل و راه‌اندازی کرده است. در مجموع در این مدت هزار و ۵۶۰ تعاونی جدید با عضویت ۳۳ هزار و ۹۵۳ نفر و اشتغال‌زایی یا فرصت شغلی ۳۲ هزارو ۹۵ نفر ایجاد شده است.

گرایش تعاونی‌های تولیدی

براساس ماده ۲۹ قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران و تبصره ذیل آن پرورش و صید ماهی، شیلات، صنعت و معدن، عمران شهری و روستایی و عشایری و نظایر اینها فعالیت می‌کنند و در تمامی اولویت‌ها و حمایت‌های مربوط به تعاونی‌ها حق تقدم دارند.

دفتر تعاونی‌های تولیدی حسب ابلاغ ساختار سازمانی جدید وزارت متبوع عهده‌دار امور تشکیل، توسعه و نظارت شرکت‌ها و اتحادیه‌های تعاونی تولیدی در گرایش‌های مختلف است. اهم گرایش‌های تولیدی بخش کشاورزی، بخش صنعتی، بخش معدنی، بخش عمرانی، بخش تأمین نیاز تولیدکنندگان و فرش دستبافت را شامل می‌شود.

۱۷ مرکز نوآوری و توسعه تعاون راه‌اندازی شد

در ۶ ماهه پایانی سال گذشته و تا پایان فروردین ماه سال‌جاری این معاونت اقدام به راه‌اندازی ۱۷ مرکز نوآوری و توسعه تعاون جدید کرده و علاوه‌بر آن در همین بازه زمانی ۱۷ تعاونی دانش‌بنیان جدید نیز تشکیل داده‌اند. همچنین به منظور رفع موانع اعتباری تعاونی‌ها کارگروهی تشکیل داده که این کارگروه در این مدت زمان مشکلات یک‌هزار و ۵۳۱ مورد و به‌طور کلی یک‌هزارو ۳۶۹ مشکل تعاونی در کمیته‌های استانی را شناسایی و بررسی کرد. در همین راستا نیز ۶۰۲ مورد از مشکلات آنها را تعیین تکلیف و رفع کرد. همچنین در این مدت زمان به تشکیل و توسعه تعاونی‌ها برای سه دهک پایین درآمدی اقدام کرده که در این راستا ۱۰۰ تعاونی جدید راه‌اندازی شد. درخصوص سرمایه‌گذاری نیز معاونت تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موفق به شناسایی و جذب ۲۱۴ مورد سرمایه‌گذاری شد که این میزان از ۲۳۵ درصد بیشتر از برنامه‌های در نظر گرفته شده است.

در ۶ ماهه انتهایی سال گذشته تا پایان فروردین ماه ۱۴۰۱ معاونت تعاون وزارت مردم برنامه‌هایی همچون ۳۹ مورد باشگاه تعاون و کارآفرینی که حدوداً ۹۵ درصد برنامه سالانه می‌شود، ۵۱ مورد تورمجازی تعاون و کارآفرینی معادل ۹۴ درصد برنامه سالانه و ۴۳ مورد از کرسی‌های تعاون و کارآفرینی با ۹۵ درصد برنامه سالانه را اجرا کرده‌اند. همچنین علاوه‌بر آن این معاونت ۱۰۲ اتاق فکر در حوزه تخصصی تعاون، ۱۳۱ هزار و ۱۵۷ نفر ساعت وبینار آموزشی، آموزش مجازی در موضوعات مهارتی تخصصی، حقوقی و مدیریتی به مدت ۶۶ هزار و ۴۴۷ نفر ساعت را برگزار کرد. معاونت تعاون این وزارتخانه از ۵۳ پایان‌نامه دانشجویی جهت اجرا حمایت کرده که معادل ۹۸ درصد برنامه سالانه است.

در ۶ ماهه دوم سال گذشته تا پایان فروردین ماه سال‌جاری خط اعتباری جدیدی برای تعاونی‌ها ایجاد شد که در همین راستا ۱۳۶ طرح بررسی شد که پیش‌بینی می‌شود دوهزار و ۲۳۹ فرصت شغلی جدید شکل گیرد. به این منظور تسهیلاتی به مبلغ دو هزار و ۴۱۹ میلیارد ریال اختصاص یافت. طبق برنامه عملیاتی سال ۱۴۰۰ تعداد ۳۳ موافقتنامه تشکیل و تمدید برای تعاونی‌های توسعه و عمران شهرستانی پیش‌بینی شده است.

حمایت از تعاونی‌ها جهت شرکت در نمایشگاه‌های داخلی و خارجی نیز از دیگر اقدامات این معاونت محسوب می‌شود که در این راستا ۲۶۱ تعاونی در نمایشگاه داخلی و ۷ تعاونی بر رأی حضور در نمایشگاه‌های خارجی مورد حمایت قرار گرفتند. در مدت زمان یادشده حدود ۱۵۰ میلیارد تومان از مطالبات پرسنل شاغل در تعاونی‌های سهام عدالت پرداخت شده است. حمایت از بهسازی، نوسازی و بهره‌وری از ۲۹۲ طرح از جمله فعالیت‌های آن است.

معاونت تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این مدت زمانی ۳۲ جشنواره را برگزار کرده که ۳۱ مورد آن استانی و یک مورد ملی بوده است. همچنین مبلغ ۱۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان برای اجرای سیاست‌های تشویقی بازار کار که شامل مشوق‌های بیمه‌ای ودستمزد است به ۱۰۳۰ تعاونی پرداخت شد. این مشوق‌ها به ۳ هزار و ۲۵۴ شاغل حاضر در تعاونی‌ها تعلق گرفته است.

در راستای اجرایی شدن جزء ۳ بند ج ماده ۹ قانون سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی اقداماتی همچون جذب حدود ۱۵ میلیارد تومان مشوق بیمه‌ای از محل تبصره ۱۸ قانون بودجه سنواتی پرداخت شد که این طرح به هزار و ۱۷۱ تعاونی اختصاص یافت که بر اساس آن برای ۱۰ هزار و ۷۳۰ شاغل در تعاونی تخفیف ۲۰ درصدی حق بیمه سهم کارفرمایی در نظر گرفته شد. حمایت از بیش از ۱۰۰ اتحادیه و شرکت تعاونی با اعطای تسهیلات به آنها نیز از دیگر اقدامات معاونت تعاون است. همچنین در جهت حمایت از تشکیل و توسعه تعاونی‌ها معاونت تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به شناسایی هزار و ۲۸۷ پیشران مشاغل خانگی به منظور ساماندهی در قالب شرکت‌های تعاونی تأمین نیاز و اتحادیه سراسری را شناسایی و اعلام کرد که پس از تفکیک در این بخش ۸۷۶ پیشران به‌صورت استانی مشخص شد.

اهم برنامه‌های سال ۱۴۰۱

برنامه سال ۱۴۰۱ با هدف توسعه و گسترش تعاونی‌ها در راستای حمایت از مردمی‌سازی اقتصاد تدوین شده است.

دو راهبرد اصلی و ۷ سیاست کلی برای دستیابی به این هدف تدوین گردیده است و برنامه‌های مشخصی برای هر یک از این سیاست‌ها در دستور کار قرار دارد. این فعالیت‌ها عبارتند از: راهبردهای توسعه تعاون و برنامه‌های اصلی معاونت امور تعاون در سال ۱۴۰۱ که راهبردهای توسعه تعاون شامل تقویت مدیریت و سیاستگذاری بخش تعاون و تقویت مشارکت و توانمندسازی بخش تعاون می‌شود.

برنامه‌های اصلی معاونت امور تعاون در سال‌جاری شامل ۲۰ مورد است که برخی از آنها عبارتند از:

۱. برنامه توسعه سامانه جامع و هوشمند بخش تعاون

در این برنامه ارتقای سامانه جامع و هوشمند بخش تعاون به منظور شفاف‌سازی و توسعه خدمات‌رسانی به ذینفعان، کاهش زمان ارائه خدمت و تنوع بخشی به خدمات الکترونیک ارائه شده در حوزه تعاون هدف‌گذاری شده است.

۲. برنامه محاسبه سهم بخش تعاون در اقتصاد ملی

یکی از نیازهای اصلی بخش تعاون، محاسبه سهم بخش تعاون در اقتصاد ملی است. براساس مصوبه شورای عالی اجرای قانون اصل ۴۴، مرکز آمار ایران موظف به محاسبه سهم این بخش در اقتصاد می‌باشد.

۳. برنامه تشکیل و توسعه تعاونی‌ها

تشکیل تعاونی‌ها یکی از برنامه‌های اصلی این وزارتخانه برای گسترش تعاون در کشور است. لذا در شرایط فعلی حمایت از تشکیل تعاونی به منظور رفع نیازهای مشترک اقتصادی اعضا از موارد مورد حمایت در سال‌جاری است. برای این منظور تشکیل بیش از ۲۰۰۰ تعاونی در سال‌جاری با ایجاد ۴۵۰۰۰ فرصت شغلی هدف‌گذاری گردیده است.

۴. نظارت بر حسن اجرای قوانین و مقررات بخش تعاون در تعاونی‌ها

براساس قانون وظیفه نظارت بر حسن اجرای قوانین و مقررات در تعاونی‌ها، اتحادیه‌ها و اتاق‌های تعاون بر عهده وزارت متبوع می‌باشد. لذا هر ساله بازدیدهای نظارتی از تعاونی‌ها به عمل می‌آید. این برنامه نظارت از بیش از ۹۰۰۰ تعاونی‌ را در دستور کار قرار داده است.

۵. انجام حسابرسی از تعاونی‌های منتخب

به منظور حمایت از حقوق اعضا در تعاونی‌ها و ارتقای بهره‌وری و بهبود فرایندهای مدیریتی در تعاونی‌ها هر ساله از برخی از تعاونی‌هایی که نیازمند انجام حسابرسی هستند، گزارش‌های حسابرسی تهیه می‌شود.

۶. تشکیل کمیته رفع موانع اعتباری تعاونی‌ها

با توجه به اینکه اعطای تسهیلات اعتباری به تعاونی‌ها برای اجرای طرح‌های اشتغال‌زایی و طرح‌های توسعه‌ای آنان ضروری است به منظور حل برخی از مشکلات آنان در اعطای تسهیلات، این کمیته با حضور نمایندگان بانک توسعه تعاون و صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری تعاون تشکیل گردیده و تصمیماتی برای حل مشکلات ایجاد شده برای تعاونی‌ها در آن اتخاذ می‌شود.

۷. تشکیل کمیته اصلاح قوانین و مقررات

به منظور مانع زدایی و رفع ضوابط و مقررات غیرضروری این کمیته تشکیل شده است. در این کمیته نمایندگان دفاتر تخصصی، اتاق تعاون ایران عضویت دارند.

۸. ایجاد و توسعه اتحادیه‌های تخصصی

تشکیل اتحادیه‌ای تخصصی به منظور توسعه شبکه تعاونی‌ها هدف‌گذاری شده است.

۹. راهبری و نظارت بر راه‌اندازی و توسعه مراکز نوآوری و توسعه تعاون

ایجاد مراکز نوآوری تعاون به منظور حمایت از ایده‌های نوآور و خلاق در حوزه تعاون تشکیل شده و مورد حمایت قرار دارد. در حال حاضر در همه استان‌ها مراکز نوآوری و توسعه تعاون تشکیل گردیده است.

بخشی از عملکرد معاونت تعاون

۱. حمایت از نوسازی و استانداردسازی تعاونی‌ها.

۲. راهبری طرح‌های توانمندسازی منابع انسانی تعاونی‌ها.

۳. راهبری طرح‌های پژوهشی در بخش تعاون.

۴. راهبری ترویج تعاونی‌ها.

۵. راهبری اعطای مشوق‌ها و حمایت‌های مالی از تعاونی‌ها.

۶. راهبری و حمایت از حضور تعاونی‌ها در نمایشگاه‌های داخلی و خارجی.

۷. راهبری و ارزیابی طرح توجیهی و امکان سنجی تأسیس و توسعه تعاونی‌ها با اولویت تعاونی‌های توسعه و عمران شهرستانی و فراگیر ملی.

۸. نوسازی ناوگان تعاونی‌های حمل ونقل کرایه سواری بین شهری با استفاده از تسهیلات ارزان قیمت منابع داخلی بانک‌ها.

۹. اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه به تعاونی‌ها از طریق بانک رسالت.

۱۰. اعطای تسهیلات کم بهره از طریق بانک توسعه تعاون.

۱۱. حمایت از تعاونی‌های بانوان، اشتغال‌زا و دانش‌بنیان.

منبع: روزنامه ایران

کد خبر: 50374

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 8 + 9 =