بی‌میلی سازمان‌یافته

اولین اقدام عمده دولت بایدن در قبال کوبا حاوی قدرتمندترین پیام است مبنی بر اینکه این دولت میل چندانی به لغو کردن سیاست‌های دوران دونالد ترامپ در قبال این کشور ندارد.

به گزارش آتیه‌آنلاین، دولت جدید آمریکا با چالش‌های بسیاری سر و کار دارد؛ علاوه بر پاندمی کرونا، تنش‌ها و مسائل سیاست خارجی از جمله مهم‌ترین موضوعاتی است که رئیس جدید کاخ سفید باید به آن‌ها بپردازد و تعدد کشورهای درگیر در این مسئله به حدی است که نوعی اولویت‌بندی در سازوکار واشنگتن در این رابطه حس می‌شود.

تغییر در اولویت‌بندی

روزنامه واشنگتن‌پست با استناد به منابع ناشناس گزارش کرد، فرآیند بررسی دولت «جو بایدن»، رئیس‌جمهوری آمریکا در سیاست این کشور در قبال کوبا در پنج ماه گذشته یک سانتی‌متر هم به دلیل اولویت پایین این مساله برای کاخ سفید، حرکت نداشته است به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، گفته شده که این مساله در حال حاضر در وضعیتی بین «بیش از حد سخت» و «ارزشش را ندارد» در رفت‌وآمد شده است.

یک مقام ناشناس دولت آمریکا به واشنگتن پست گفت: «ما اغتشاش در کل دنیا و یک منطقه داریم. ما در حال مبارزه با یک همه گیری و رسیدگی به فروپاشی دموکراسی در یک مجموعه کامل از کشورها هستیم. این محیطی است که ما در آن قرار داریم.» این منبع متذکر شد زمانی که دولت برای مدیریت مسائل کوبا اقدام می‌کند این کار را در ضمن این که منافع امنیت ملی آمریکا را در ذهن دارد انجام می‌دهد. این مقام در ادامه بیان کرد که پیش‌زمینه سیاسی از زمانی که دولت «باراک اوباما»، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۵ وارد روابط دیپلماتیک با هاوانا شد تغییر کرده است. طبق گفته یک منبع به این روزنامه، دولت بایدن می‌داند که تحت دولت اوباما چه اقداماتی اتخاذ شده‌اند و اینکه متعاقبا در دولت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهوری قبلی نیز چه کاری انجام شده است اما چیزی که کاخ سفید شاهدش نیست، اتخاذ گام‌های «مثبت» از سوی خود کوبا است.

بنا به گزارش این روزنامه، ‌یک دلیل دیگر اینکه دولت بایدن به روابط آمریکا با کوبا اولویت پایین می‌بخشد مخالفت‌های داخلی برخی با بهبود روابط بین دو کشور است. «رابرت منندز»، سناتور با نفوذ نیوجرسی و رئیس کمیته روابط خارجی این مجلس بر اساس گزارش واشنگتن پست با این اقدام در کنگره مخالفت کرده است. منندز نقشی مهم در مسائلی که از نظر واشنگتن اولویت دارند ایفا می‌کند و بنابراین کاخ سفید عجله‌ای برای جست‌وجوی تغییرات ندارد.

منندز متولد آمریکا و یک مهاجر کوبایی‌تبار متعلق به دوران قبل از کمونیسم در کوبا است و بر اساس این گزارش با بازیابی روابط با این کشور جزیره‌ای تا زمانی که هاوانا «گام‌هایی را به منظور بازیابی حقوق شهروندانش و احترام به این حقوق اتخاذ نکند» مخالف و به آن معترض است.

وزارت خارجه کوبا امید زیادی به بازیابی روابطی که در دولت ترامپ به ناگهان قطع شدند، داشته است؛ در حالی که دولت ترامپ نام کوبا را مجددا به فهرست آمریکا از به اصطلاح دولتهای پشتیبان تروریسم اضافه کرد. «برونو رودریگز»، دیپلمات ارشد دولت کوبا و وزیر ‌خارجه این کشور بیان کرد اختلافات سیاسی و ایدئولوژیکی «مانعی برای روابط متمدنانه و محترمانه» با همسایگان نیستند. رودریگز بعد از مشاهده این که دولت بایدن تلاشی برای ترمیم روابط نداشت، کاخ سفید را به دلیل مطرح کردن وعده‌های توخالی و عدم پیشرفت محکوم کرد.

فرسودگی در بهبود روابط

یکی از دلایل اینکه آمریکا تنها حضوری اسمی در کوبا دارد چند سری پرونده‌های مربوط به سال ۲۰۱۷ است که در جریان آن‌ها کارمندان دیپلماتیک آمریکا بدون دلیل مشخصی بیمار شدند. در یک مقطع واشنگتن شروع به مظنون شدن به این کرد که این کارمندان دیپلماتیک کنسولگری‌اش قربانی حمله با یک سلاح اسرار آمیز «صوتی» یا «انرژی هدایت‌شده» با منشا نامشخص هستند، و سریعا اکثر پرسنلش را فراخواند. واشنگتن پست در گزارشش نوشت، صرف نظر از این که چه کسی در پشت این حملات بوده و اینکه آیا آن‌ها اصلا رخ داده‌اند، آمریکا همچنین نگران این است که بازیابی روابط با کوبا تا چه حد ایمن بوده و اینکه آیا این حادثه ممکن است تکرار شود یا خیر. یک مقام دولتی ناشناس به این نشریه گفت: «اگر ما بتوانیم راهی برای باز کردن مجدد ایمن کنسولگری پیدا کنیم این کار را می‌کنیم. ما از این حقیقت مطلعیم که اگر دوباره آن را باز کنیم و اتفاقی رخ دهد، پس از آن برای مدتی خیلی طولانی دیگر مجددا آن را باز نخواهیم کرد.»

این در حالی است که روز پنج‌شنبه مجمع عمومی سازمان ملل بار دیگر خواسته خود مبنی بر اینکه آمریکا به تحریم علیه کوبا خاتمه دهد، تکرار کرد. این تازه‌ترین سری از رای‌گیری سالانه است که تاکید دارد این اقدام دوره جنگ سرد متوقف شود. آمریکا به این قطعنامه که با اکثریت قاطع تصویب شد رای منفی داد. به گزارش خبرگزاری آناتولی، در این رای‌گیری ۱۸۴ کشور از مجموع ۱۹۳ عضو رای موافق دادند و ایالات متحده و رژیم صهیونیستی با آن مخالفت کردند.

سه کشور هم رای ممتنع دادند. پیش از این رای‌گیری، وزیر خارجه کوبا گفت این تحریم مشکلات هاوانا را در طی شیوع پاندمی کرونا افزایش داد و دولت کوبا را ملزم به پیگیری راهکارهایی برای داروهای بسیار ضروری و تولید شده در ایالات متحده کرد که با افزایش سرسام آور هزینه ها منجر به عرضه نابرابر شد. وزیر خارجه کوبا درباره آمریکا گفت: «آن‌ها فکر کردند که اگر مردم کوبا را در معرض سختی قرار دهند و اگر رهبران مصنوعی را تحریک کنند که باعث بی نظمی و بی ثباتی شوند، می توانند یک جنبش سیاسی مجازی را درون جنبش اجتماعی به پا کنند تا بعداً آن را وارد دنیای واقعی کنند.»

از سوی دیگر، پیشتر گزارش شد که اولین اقدام عمده دولت جو بایدن در قبال کوبا حاوی قدرتمندترین پیام است مبنی بر اینکه این دولت میل چندانی به لغو کردن سیاست‌های دوران دونالد ترامپ در قبال این کشور ندارد. «فولتون آرمسترانگ»، استاد دانشگاه آمریکایی و مدیر امور قاره آمریکا در شورای امنیت ملی کشورش در دولت بیل کلینتون اظهار کرد: «این یک تصمیم سیاسی است و آن‌ها دارند این سیگنال را به جناح راست می‌دهند که قرار است وضع موجود را حفظ کنند.» او از وزارت امور خارجه آمریکا از بابت شفافیت کم در قبال عواملی که باعث این تصمیم شدند، انتقاد کرده و گفت که این تصمیمات جعلی هستند.

به نظر می‌رسد که در وضعیت فعلی نوعی بی‌میلی سازمان‌یافته در میان رهبران آمریکایی برای بهبود روابط با کوبا وجود داشته باشد و هواداران ارتباط مجدد میان هاوانا و واشنگتن باید چندان به این قضیه امیدی نداشته باشند.

گزارش: فرزاد سیف‌نیا

کد خبر: 20367

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 0 =