گمانه‌زنی افزایش 50 درصدی قیمت کتاب!

چند سالی می شود که با بالا رفتن قیمت کاغذ و به دنبال آن افزایش قیمت کتاب، قدرت خرید مردم برای تهیه یک جلد کتاب دشوارتر از گذشته شده، اما حالا فعالان این بازار نگران افزایش دوباره قیمت‌ کتاب هستند.

به گزارش آتیه‌آنلاین، پیک چهارم کرونا، کتابفروشی‌ها را هم با وجود تلاش  اتحادیه ناشران و کتابفروشان برای خروج این صنف از فهرست مشاغل درجه ۲ و ۳، به تعطیلی کشاند. از طرفی  قیمت کاغذ که در ماه‌های پایانی سال گذشته از بندی ۳۷۰ هزار تومان به بندی ۶۲۰ هزار تومان افزایش یافته بود، پس از تعطیلات نوروزی در حالی که تنها ۳ روز از آغاز فعالیت بازار در سال جدید نگذشته بود با یک افزایش ناگهانی به بندی ۶۹۰ هزار تومان رسید.

اکنون  در شرایطی که ریسک سرمایه‌گذاری در بازار واردات کاغذ بسیار بالاست و تضمینی برای فروش وجود ندارد، ‌بسیاری از سرمایه‌گذاران از واردات کاغذ کنار کشیده‌اند، ‌ آن‌هایی نیز که در ماه‌های گذشته و حتی سال قبل اقدام به واردات کاغذ کرده‌اند، از عرضه آن‌ها در بازار خودداری می‌کنند. به همین دلیل ناشران ناچارند که یک سری کاغذ را از بازار آزاد تهیه کنند و همین موضوع باعث بالا رفتن هزینه تمام ‌شده کتاب و گران شدن قیمت آن برای مصرف‌کننده می‌شود. به همین خاطر است که این روزها کتاب‌های چاپ جدید قیمت بالایی دارند به طوری که وقتی پشت جلد را نگاه می‌کنید با دیدن رقم‌ها و صفرهای دنباله‌دار آن سرتان سوت می‌کشد.

علیرضا سبحانی‌نسب، مدیر نشر جمال، در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به اوضاع و احوال این روزهای بازار نشر گفت: «متأسفانه کسانی که قرار بود با خاموش کردن سانتریفیوژ هسته‌ای، اقتصاد کشور را به راه بیندازند، تمام سانتریفیوژ فرهنگی را نیز له کردند و بتن ریختند. با مسئولانی مواجه هستیم که برای بخش فرهنگی هیچ اولویتی قائل نیستند. الآن ناشر باید با بندی 700-800 هزار تومان کاغذ مورد نیاز خود را تهیه و کتاب تولید کند. افزایش قیمت کاغذ طی چند هفته گذشته تأثیرات منفی بر جریان نشر کشور خواهد گذاشت. با توجه به اوضاع پخش و کاهش خرید مردم، کتاب‌های منتشر شده با این قیمت‌ها به راحتی دیگر قابل فروش نیستند.

سبحانی‌نسب درباره تصمیم برخی از ناشران در خصوص عدم چاپ کتاب جدید نیز گفت: ما هم فقط به میزانی که از قبل کاغذ داشتیم، داریم کتاب چاپ می‌کنیم. افزایش قیمت کاغذ تأثیر بسیاری بر قیمت کتاب‌ها می‌گذارد که این امر در نهایت میزان خرید را کاهش خواهد داد. کتابی که قبلاً مثلاً 10 هزار تومان بود، الآن باید 15 هزار تومان قیمت‌گذاری شود. به همین دلیل فعلاً دست نگه داشته‌ایم. کتاب‌هایی در دست داریم، اما به امید بهتر شدن اوضاع صبر می‌کنیم.

او با اشاره به نارضایتی ناشران از میزان فروش کتاب‌هایشان در ماه‌های اخیر اضافه کرد: برای سال 1400 که نباید سال 1400 برنامه‌ریزی کرد. ما سال گذشته دادمان درآمد که کاغذهایمان تمام شده است. بین وزارتخانه‌های یک دولت دعوا سر این است که کاغذ به ارشاد بدهیم یا نه. وزارت صمت یک طور حرف می‌زند، ارشاد چیز دیگری می‌گوید. می‌گویند فلان تاجر کاغذ خود را آزاد نمی‌کند و ...

وی ادامه داد: در سال 99 کاغذ ناشران تقریباً تأمین شد. اگر هم کمبودی داشتیم، کاغذ را در بازار با اختلاف دو برابری از کاغذ دولتی تهیه می‌کردیم، اما الآن این میزان اختلاف به چهار برابر افزایش یافته است. با این اوصاف هم به مصرف‌کنندگان و هم به ناشران و مؤلفان سخت می‌گذرد. مؤلف می‌بیند که کتابش به این راحتی تولید نمی‌شود، ناشر هم می‌بیند که اوضاع اینطور است. من نشنیدم که ناشری از میزان فروش خود راضی باشد، بسیاری از ناشران با افت شدید فروش مواجه بوده‌اند. به گفته مدیر نشر جمال؛ با توجه به افزایش قیمت کاغذ در چند هفته اخیر پیش‌بینی می‌شود که قیمت کتاب در بهار امسال بین 50 تا 80 درصد رشد خواهد داشت؛ زیرا کاغذ سهم قابل توجهی در تولید کتاب دارد.»

زمانی مهم‌ترین دغدغه اهالی نشر فرهنگ سازی درباره کتاب و نشان داده اهمیت آن برای رشد فرهنگی جامعه بود، حالا با گسیخته شدن افسار این گرانی‌ها، اگر در گذشته  خانواده‌ها سالی چند کتاب برای کودک خود تهیه می‌کردند در حال حاضر با قیمت‌های بالای کتاب دیگر خانواده‌ای با درآمد متوسط نمی‌تواند حتی هر ماه، حداقل یک کتاب برای کودک خود تهیه کنند. حالا نه تنها اهالی صنعت چاپ که مردم نیز امیدی به بهبود این شرایط ندارند و به ناچار با کاهش خرید کتاب ماهانه سعی در هماهنگ کردن خود با آن دارند که در نهایت چنین رویکردی خطرات بسیاری برای فرهنگ به دنبال خواهد داشت.

کد خبر: 15411

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 0 =