به گزارش آتیه آنلاین، حجت عبدالملکی وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی در مراسم تجلیل از زنان کارگر که امروز در محل این وزارتخانه برگزار شد، به بررسی مسایل مرتبط با وظایف این وزارتخانه پرداخت.
وی افزود: ما در وزارت تعاون بهعنوان اجتماعیترین وزارتخانه کشور، چهار محور از عرصههای اصلی زندگی مردم را پیگیری میکنیم.
عبدالملکی ادامه داد: محور اول کار مردم است. این محور عبارتست از کمیت اشتغال که با موضوع ایجاد اشتغال در ارتباط است و کیفیت اشتغال که مسئله روابط کار و موضوعات کاری را پیگیری میکند.
وی گفت: دومین محور در رابطه با آتیه مردم و نظام بازنشستگی و تامین اجتماعی است. محور سوم، مسئله رفاه مردم با تاکید بر رفع فقر چه در سطح مطلق و چه در سطح نسبی را شامل میشود. البته مسئله خدمات رسانی به گروههای خاص که نیازمند توجه ویژه جامعه است، جزء وظایف ما خواهد بود.
وزیر تعاون ادامه داد: چهارمین محور مسئله اموال مردم و امانتداری در نگهداری بیش از ۴۰۰ شرکت متعلق به مردم، ذیل صندوقهای بازنشستگی و تامین اجتماعی است که میخواهیم از طرف مردم این صندوقها را مدیریت کنیم.
وی یادآور شد: محور اول یک ویژگی ممتاز نسبت به محورهای دیگر برای ما دارد. بیش از نیمی از مردم کشور ما درخانواده کارگری زندگی میکنند. ۱۵ میلیون نفر بیمه شدگان تامین اجتماعی داریم که با خانوادههایشان جمعیتی بیش از ۴۵ میلیون نفر را شامل میشوند.
عبدالملکی بیان کرد: اگر کارگران غیر رسمی که کار میکنند و متاسفانه بیمه نیستند را هم به این جمعیت اضافه کنیم، تعداد کارگران از ۵۰ درصد جمعیت کشور هم فراتر میرود.
وی ادامه داد: توجه به مقوله کارگر به مفهوم نگاه کردن به بیش از نیمی از جمعیت کشور است. من به عنوان خادم این قشر، اصلا نمیپسندم که موضوعات کارگری در کنار سایر اصناف دیده شود. مسایل کارگری از سنخ اکثریت مردم کشور ما است. هر جا توجه ویژهای به این قشر داشته باشیم، کاملابه جاست.
ایجاد رفاه برای نیمی از جمعیت با افزایش دستمزد
وزیر تعاون عنوان کرد: گاهی به برخی تصمیات ایراد گرفته میشود که ممکن است برای کشور بار تورمی داشته باشد.
وی ادامه داد: این صحبت غلط است اما اگر ما توانسته باشیم رفاه بیش از نیمی از کشور را بالا ببریم، حتی اگر یک تورم چهار درصدی هم ایجاد شود، سرجمع توانستهایم رفاه نیمی از جمعیت را فراهم کنیم. پس این هزینه قابل قبول است.
عبدالملکی گفت: مهمترین جامعه مخاطب ما در وزارتخانه جامعه کارگری است. بهعنوان وکیل و خدمتگزار این جامعه بزرگ در دولت و مجلس ایفای نقش و مسئولیت میکنیم.
وی با اشاره به اینکه برنامههای هفته کارگر با توجه به تعطیلیها و نحوه چینش برنامه عملا دو هفته به طول خواهد انجامید، بیان کرد: در این دو هفته اتفاقات خوبی برای حوزه کار و تولید رقم خورد. در روزهای آتی برنامهها و خبرهای خوبی خواهیم داشت.
وزیر تعاون با اشاره به تقدس کلمه کارگر در ادبیات انقلاب اسلامی و اهمیت زن در این ادبیات، تلفیق این دو مفهوم با یکدیگر را دارای نوعی ارزش مضاعف توصیف کرد.
وی یادآور شد: در اهمیت کارگر خیلی صحبت شده است. از صدر اسلام و در زمان پیامبر، احترام و تکریم از جانب شخص پیامبر برای کارگران وجود داشت. پیامبر (ص) دست کارگر را بوسیدند.
عبدالملکی با اشاره به تعبیراتی که حضرت امام (ره) برای کارگران به کار گرفته است، با اتکا به همین تعاریف، کارگر را مسئول آبادانی زمین معرفی کرد و افزود: آبادانی فقط از جنس دار و درخت نیست. تمام پیشرفت در حوزه تولید مربوط به کارگران است.
وی اضافه کرد: این ارزش و ارج ویژه کارگر در ادبیات دینی و انقلاب اسلامی است، اصلا قابل مقایسه با سایرمکاتب نیست. در نظام لیبرالیستی، کارگر یک عنصری برای بهرهکشی به نفع سرمایهداری تعریف شده است. در این نظام موضوعی به اسم کارگر مفهومی پیدا نمیکند.
وزیر تعاون گفت: در این نظام کارگر در اختیار سرمایهداران بزرگ برای کسب منافع است. یا در مکاتب دیگر الحادی، نگاه عالی به موضوع کارگر نمیتوانند داشته باشند.
وی یادآور شد: زن جنسی است که ویژگیهای بسیار ممتازی در نگاه دینی و ادبیات انقلاب اسلامی دارد.
مسئولیت زنان در حوزه خانواده و جامعه
عبدالملکی بیان کرد: زن دو مسئولیت به عهده دارد. یک مسئولیت درحوزه خانواده و یک مسئولیت در حوزه جامعه است. کسی نمیتواند هیچ یک از این دو را نفی یا قربانی دیگری کند.
وی افزود: کسانی مطرح میکردند که زن صرفا باید در خانه باشد و به خانواده رسیدگی کند. هرچند در مقام رکنی اهمیت زن در خانواده بسیار مهم است اما نمونههای عینی در بالاترین سطح دینی داریم که نشان دهنده نقش زنان و باری است که بر دوش آنان است.
وزیر تعاون گفت: حضرت زهرا یا زینب کبری میتوانستند در حوزه اجتماعی حضور نیابند اما به عنوان الگو، ایفای مسئولیت میکردند. زن بسیار مهم است. کارگر بسیارمهم است. زنان کارگر از این جهت یک اهمیت مضاعفی پیدا میکنند.
اهمیت زنان در ارتقای بهرهوری
این مقام مسئول اضافه کرد: زنان در بهرهوری تولید میتوانند نقش داشته باشند، از این محل یک تکلیف مضاعفی بر گردن کارفرمایان بار میشود.
وی افزود: کارفرمایان موظفند به دلیل اثر زنان در ارتقای بهرهوری، به حقوق آنها توجه داشته باشند. زنان در نظم، امتیاز بیشتری نسبت به آقایان دارند. در فضای اداری، کار و تولید خانمها خیلی منظمتر و دقیقتر کار انجام میدهند و این برای کارفرما بسیار محترم است.
عبدالملکی بیان کرد: یک دهه قبل صنعت خودرو را بررسی کردیم که چرا کیفیتش مناسب نیست یکی از نکتههای مهم بیدقتی کارگران بود مثلا پیچ را شل میبندد و باعث افتادن قطعه میشود.
وی ادامه داد: عنصر نظم و دقت وانضباط در بهره وری تولید بسیار موثر است و زنان کارگر از این جهت ممتاز هستند.
وزیر تعاون بیان کرد: سلامت کاری و وجدان کاری در زنان بیشتر است. این مسئله مطالعه شده است که چه در حوزه اداری که مسئلهای مثل ارتشا و مفاسد اقتصادی در آن مطرح است و چه در حوزه تولید و وجدان کاری، امتیاز زنان بهطور میانگین بیشتر از مردان است.
وی افزود: این دو عامل باعث میشود بهرهوری کاری خانمها ازآقایان بالاتر باشد. طبیعتا منظور ما کارهایی است که به لحاظ جسمی از جنس زن بر میآید.
عبدالملکی تاکید کرد: اگر اینگونه هست، قطعا کارفرمایان باید رعایت حق زن را در حوزه کاری به صورت ویژهتر داشته باشند. اگر کارشان با خواهران بیشتر راه میافتد، باید به حقوقشان بیش از مردان اهتمام داشته باشند.
وی ادامه داد: در مسئله مرخصی و پاداشها و برخی حقوق متعارف که برای مردان کارگر هست و برای زنان نیست، باید اصلاحاتی انجام شود.
وزیر تعاون در ادامه سه توصیه به زیر مجموعه خود کرد.
وی گفت: نکته اول در ارتباط با بندهای قانون کار است که امتیازهای خاصی برای زنان کارگر در نظر میگیرد. در این حوزهها ضعف داریم و به جایی که باید برسیم، نرسیدهایم.
تشکیل کمیته برای بررسی موضوعات زنان کارگر
عبدالملکی اضافه کرد: از خانم دکتر خلج درخواست میکنم کمیتهای برای بررسی موضوعات زنان کارگر تشکیل شود تا به الگو برسیم. اگر به قانون نیاز بود، لایحه تنظیم کنیم و به مجلس ببریم. مصوبات هیات وزیران را هم بنده پیگیری میکنم. برخی مسایل هم از طریق شورایعالی کار وزارتخانه قابل حل است.
وی در تکمیل سخنان خود افزود: مسئله مرخصی بارداری را در همان هفتههای اولی که آمدم، بر اساس پیام یک خواهری در دستور کار قرار دادم. بر اساس رویه قبلی حقوق زنان باردار پس از بازگشت از مرخصی زایمان پرداخت میشد در حالی که این زنان در مقطع مرخصی نیاز مالی دارند.
وزیر تعاون بیان کرد: مسئله زمانی پیچیده میشد که زنان کارگر بعد از اتمام مرخصی زایمان تصمیم میگرفتند که دیگر کار نکنند. در این صورت حقوق ایام بارداری به آنها تعلق نمیگرفت.
عبدالملکی افزود: اکنون این مشکل حل شده و به جز ابتدای دوره که بعد از دو ماه به دلیل تشکیل پرونده و ارسال گزارش از سوی کارفرما پرداخت حقوق به تعویق میافتد، در بقیه ماهها حقوق به صورت ماهانه پرداخت میشود.
وی تاکید کرد: با تشکیل کمیته مربوط به زنان شاید موارد سادهای که بتوانیم به راحتی حل کنیم شناسایی شود. طبیعتا بزرگوارانی که کمیته تشکیل میدهند، تمام جوانب را باید ببیند. اگر تصمیم به بودجه خاصی نیاز دارد، باید در قواره بودجه کشور بگنجد. البته ما فرصتهایی داریم که برای نظام بودجهای کشور و کارفرمایان قابل قبول است.
وزیر تعاون در ادامه بهعنوان دومین درخواست از زیر مجموعه خود خواست تا بازرسی فضای کار را به صورت جدی دنبال کنند.
وی گفت: رئیس جمهور هم در جلسه ملاقات با کارگران دستور دادند که مسئله حقوقهای عقب افتاده بررسی شود. رئیس جمهور اعلام کرد، قابل قبول نیست که کارفرمایان حقوق کارگران را به تعویق اندازند.
عبدالملکی بیان کرد: مسئله ایمنی و سلامت محیط کار بسیار مهم است. گاهی برخی کارفرمایان حواسشان نیست که از نیروی کار مشابه تجهیزات یک مجموعه محافظت کنند، در حالی که باید از نیروی کار مراقبت شود. کارگر اگر آسیب ببیند، تولید هم لطمه میبیند.
وی افزود: مسئله سوم حقوق زنان کارگر است که به صورت ویژهتر باید دیده شود و اگر نقصانی وجود دارد، برطرف شود.
وزیر تعاون عنوان کرد: مسله امنیت شغلی کارگران هم مهم است. رئیس جمهور در جشنواره امتنان دستور دادند که به دغدغه کارگران در زمینه قراردادهای کوتاه مدت و سفید رسیدگی شود.
وی تاکید کرد: با تشکیل یک کمیته کاری از تشکلها و نخبگان جریان کارگری، باید در این ارتباط یک چاره اندیشی داشته باشیم و به دنبال راهی باشیم که منجر به افزایش تولید شده و بهرهوری را تحت تاثیر قرار ندهد.
عبدالملکی همچنین در واکنش به درخواست یکی از زنان فعال برای حل مشکل صدور مجوز مشاغل خانگی بیان کرد: ما بیش از ۵۰ درصد مشاغل خانگی را اعلانمحور کردهایم. همان لحظه که افراد درخواست میدهند، مجوز صادر میشود.
وی ادامه اد: اگر برای صدور مجوز نیاز به تایید دستگاه باشد، صدور مجوز را سه روزه کردهایم و اگر دستگاهی در طی این سه روز درخواست را بررسی نکرد، به صورت خودکار مجوز صادر میشود. با این سیاست در همین مدت بیش از ۷۵ هزار مجوز صادر شده است.
رونمایی از سامانه و تقدیر از زنان کارگر
در ادامه مراسم، با حضور حجت عبدالملکی و معاونین وزارت کار، از سامانه تعاملات حوزه زنان و خانواده رونمایی شد.
همچنین در خاتمه از زنان برگزیده کارگر تجلیل شد. معصومه جوادی دبیر کانون کارگری، زهره بختیارزاده نماینده کانون عالی هماهنگی شورای اسلامی، مریم زمانی نماینده بسیج کارگری سازمان بسیج کارگران و کارخانجات، اقدس محمدی نماینده بسیج کارگری سازمان بسیج کارگران و کارخانجات کشور، سمیه گلپور نماینده کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران، فاطمه محمدیان نماینده کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران، پروین نوروزی نماینده مجمع عالی نمایندگان کارگران ایران (به دلیل بیماری حضور نداشت به صورت ویدئو کنفرانس تجلیل شد)، عزیزه شریفی نماینده مجمع عالی نمایندگان کارگران ایران، ملیحه نصراللهی نماینده کانون عالی کارگری (به صورت ویدوئو کنفرانس در گیلان) زهرا بختیاری نماینده کانون عالی کارفرمایی و اعظم ابراهیمی عضو هیات مدیره کانون کارفرمایی استان کرمان لوح تقدیر از وزیر دریافت کردند.
نظر شما