جنگ سرد به سبک قرن ۲۱

آزمایش موشک‌های فراصوت چین و همچنین پروژه این کشور برای دستیابی به سلاح‌های کنترل مغز، باعث شده تا آمریکایی‌ها شروع یک جنگ سرد جدید را هشدار دهند.

به گزارش آتیه‌آنلاین، رقابت تسلیحاتی میان آمریکا و کشورهای شرقی از زمان جنگ سرد به راه افتاده است، زمانی که در آن ایالات متحده و شوروی سابق بر سر پیشبرد تسلیحات خود با یکدیگر رقابت تنگاتنگی داشته‌اند. طی چند سال گذشته، نوعی جدید از این جنگ سرد شکل گرفته و رقیب فعلی واشنگتن در این زمینه، پکن و حزب حاکم این کشور است.

سلاح‌های حرارتی چین

محققان چینی از رقم زدن پیشرفتی جدید خبر داده و اعلام کرده‌اند که موشک‌های مافوق صوت مجهز به ردیاب حرارتی با قابلیت هدف گرفتن اهدافی نظیر ناوهای هواپیمابر و وسایل متحرک را طراحی و تولید کرده‌اند تا در این عرصه بر آمریکا غلبه کنند.

به گزارش روزنامه دیلی میل،‌ این تحول احتمالا باعث تشدید هر چه بیشتر رقابت تسلیحاتی جاری بین چین،‌ آمریکا و روسیه شده و بعد از آن مطرح می‌شود که پکن گزارش‌ها درباره تست یک موشک مافوق صوت با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای در ماه اوت را رد کرد. آن موشک که بر اساس گزارش‌ها زمین را دور زد، نگرانی‌هایی را در میان مقامات آمریکا برانگیخت اما چین تاکید کرد که موشک مذکور در چارچوب برنامه مربوط به یک فضاپیما پرتاب شد.

با این حال محققان دانشگاه ملی تکنولوژی دفاعی چین اکنون می‌گویند که به یک تکنولوژی دست پیدا کرده‌اند که این قابلیت را به موشک‌های مافوق صوت می‌دهد که هدفشان را با ردیاب حرارتی دنبال کنند. روزنامه ساوث چاینا مورنینگ پست با استناد به یک پژوهش نوشت که پروفسور «یی شیهه»، یک دانشمند ارشد، در یک سند علمی منتشر شده در ماه گذشته میلادی ادعا کرد چین «تحولات تکنولوژیک اساسی را که در آزمایش‌ها تاثیرشان ثابت شد، کسب کرده است.»

اگر این ادعا درست باشد، معنی آن این است که چین احتمالا بر مشکل توسعه یک سیستم حرارت‌یاب با قابلیت عملکرد در سرعت‌های مافوق صوت غلبه کرده است. چالش اصلی این بود که خود سرعت بالای این موشک‌ها حرارتی تولید می‌کند که می‌تواند سیستم‌های تشخیص را مختل سازد. موشک‌های مافوق صوت می‌توانند به سرعت ۲۱ هزار مایل بر ساعت دست یافته و در عرض چند دقیقه از فضا به هر نقطه‌ای در زمین برخورد کنند. تحول اخیر در حالی مطرح شده که کارشناسان نگرانند موشک‌های مافوق صوت جنگ جهانی سوم را در ضمن کار روسیه،‌ چین و آمریکا روی موشک‌های نسل بعدی در پی داشته باشند.

مقاله تحقیقاتی جدید، پیشرفت‌هایی را در زمینه به کارگیری تکنولوژی ردیابی با مادون قرمز شرح می‌دهد. گفته می‌شود که این پیشرفت شامل دستیابی به دستگاهی می‌شود که سطح دریچه‌های مادون قرمز را که معمولاً به هنگام قرار گرفتن در معرض دمای بالا ترک می‌خورند، خنک می‌کند. در این سند آمده است که این پیشرفت می‌تواند جنگ متعارف را متحول کند.

به گفته محققان چینی، در حالی که آمریکا از فناوری ردیاب حرارتی در سامانه‌های دفاع موشکی خود استفاده می‌کند، این قابلیت تنها در هوای رقیق و در ارتفاعات بالا کار می‌کند. اما چین تاکید دارد راهی برای بکارگیری موشک‌های دارای ردیاب حرارتی حین پرواز در ارتفاعات پایین که دارای هوای غلیظ‌تری است، پیدا کرده است. این در حالی است که طبق گزارش‌ها، آمریکا در ماه فوریه کار روی سیستمی مشابه را شروع کرده است. به گزارش ساوث چاینا مورنینگ پست، وزارت دفاع آمریکا از پیمانکاران خود خواسته تا روی توسعه سنسورهای مادون قرمز برای موشک‌های مافوق صوت این کشور کار کنند. اما طبق گزارش‌ها، توسعه این قابلیت دست‌کم چهار سال طول می‌کشد تا به نتیجه برسد.

پیشرفت تسلیحاتی چین در سال‌های آینده

این در حالی است که بسیاری از کارشناسان و مقام‌های آمریکایی نسبت به تحولات اخیر تسلیحاتی در چین و امکان افزایش آن‌ها طی سال‌های آینده هشدار داده‌اند. برای مثال در ماه نوامبر، وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) نسبت به قدرت اتمی چین ابراز نگرانی کرد. پنتاگون اعلام کرد که چین تا سال ۲۰۲۷ بیش از ۷۰۰ کلاهک هسته‌ای در اختیار خواهد داشت و تا سال ۲۰۳۰ شمار این کلاهک‌ها به یک هزار خواهد رسید.

این ارقام جدید نشان از تغییری چشمگیر در ارزیابی‌های پنتاگون طی سال‌های گذشته دارد. در گذشته کارشناسان ایالات متحده هشدار داده بودند که زرادخانه چین تا پایان دهه کنونی میلادی مرز ۴۰۰ کلاهک را خواهد گذراند. در مقام مقایسه بر اساس داده‌های خبرگزاری آسوشیتدپرس، ایالات متحده آمریکا هم‌اکنون دارای ۳۷۵۰ کلاهک هسته‌ای در زرادخانه خود است.

در گزارش پنتاگون آمده است: «چین در طول ده سال آینده قصد دارد توان نظامی هسته‌ای خود را تقویت کرده  و متنوع‌تر کند و آن را گسترش دهد.» جمهوری خلق چین این برنامه را با ساخت دست‌کم سه سیلوی موشک‌های قاره‌پیما آغاز کرده است.

از سوی دیگر، آمریکا مدعی است که چین در حال توسعه سلاح‌های کنترل مغز است که می‌تواند برای فلج کردن و کنترل مخالفان به جای کشتن آنها استفاده شود. به نوشته دیلی‌میل، ایالات متحده، آکادمی علوم پزشکی نظامی چین و ۱۱ موسسه تحقیقاتی وابسته به آنرا به دلیل استفاده از «بیوتکنولوژی» برای تولید سلاح‌هایی مانند «سلاح کنترل مغز» تحریم کرده است.

وزارت بازرگانی که مؤسسات چینی را در لیست سیاه قرار داده است، به جزئیات در مورد این تسلیحات نپرداخته است. اما یک بخش جداگانه از اسناد نظامی که در سال ۲۰۱۹ نوشته شده است، نکاتی را در مورد آنچه پکن در تلاش است به دست آورد، ارائه می‌دهد.

در این گزارش که بیشتر به داستان‌های علمی‌تخیلی شبیه بوده، آمده است که چین به جای «نابودی جسم» باید بر «فلج کردن و کنترل حریف» با «حمله به اراده دشمن برای مقاومت» تمرکز کند. آکادمی علوم پزشکی نظامی و شرکت‌های وابسته به آن اکنون در فهرست تحریم‌ها هستند، به این معنی که شرکت‌های آمریکایی نمی‌توانند بدون مجوز به آنها کالا صادر کنند. این در حالی است که سایر ادارات دولتی به شرکت‌های آمریکایی هشدار داده‌اند چین در تلاش است تا فناوری آمریکایی در بخش‌های کلیدی از جمله بیوتکنولوژی را به دست آورد.

یکی از مقامات در گفتگو با فایننشیال تایمز اظهار داشت: «فناوری‌ که چین در تلاش برای توسعه آن است شامل «ویرایش ژن، بهبود عملکرد انسان و رابط‌های ماشین مغزی» است. «جینا ریموندو»، وزیر بازرگانی ایالات متحده، گفت: «نگرانی‌هایی وجود دارد که چین از چنین سلاح‌هایی برای حفظ کنترل بر شهروندان خود، از جمله مسلمانان اقلیت قومی اویغور، استفاده کند.»

حال با این تفاسیر به نظر می‌رسد که پیشرفت‌های حوزه نظامی چین بدل به عنصری مهم در برنامه‌های حزب حاکم این کشور شده و همین امر خود بدل به نگرانی عمده آمریکا و متحدانش شده است.

گزارش: فرزاد سیف‌نیا

کد خبر: 42086

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 14 =