بازارچه‌های مرزی، ته لنجی‌ها و کولبرها چالش‌های حوزه غذا

مدیرکل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت: همه مواد غذایی اعم از محصولات آماده، واسطه و مواد اولیه، نگهدارنده‌ها، آنزیم‌ها و رنگ‌ها که در فرمولاسیون مواد غذایی به کار می‌روند، لازم است در سامانه تیتک ثبت شوند.

به گزارش آتیه‌آنلاین به نقل از وبدا، دکتر محمد حسین عزیزی، در زمینه به حداقل رساندن فرآیند کاری فرآوردهای غذایی و آشامیدنی گفت: شرکت‌های تولید کننده و واردکننده لازم است یکسری مدارک در خصوص آنالیز محصول، گواهی سلامت بهداشتی و کشور تولید کننده را در سامانه تیتک بارگذاری کنند. اگر محصولی جدید باشد که تا به حال، ارزیابی نشده باشد، یک مرحله ثبت منبع هم اضافه خواهد شد و اگر شرکت شناخته شده با استانداردهای بین‌المللی بالا باشد، ممکن است مشمول ارزیابی نشود و منبع، مستقیما ثبت شود. اگر مدارک شرکت مورد نظر برای واردات محصول ضعیف باشد، ارزیابی ضروری است و بازرسان به صورت حضوری و یا غیر حضوری و برخط (آنلاین) محصول را ارزیابی می‌کنند، این فرآیند حدود دو یا سه روز و حتی در برخی موارد یک روزه انجام می‌شود.

وی با اشاره به اینکه جهت حمایت از تولیدات داخل، به محصولاتی که در داخل تولید می‌شوند، اجازه واردات داده نمی‌شود، اظهار کرد: صرفا برای محصولات نهایی که تولید داخل ندارند، مجوز واردات صادر می‌شود.

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در خصوص کدهای آی آر سی(IRC) صادره، بیان کرد: تاکنون برای واردات مواد اولیه ۵۸ هزار و ۱۳۶، برای صادرات مواد اولیه ۴۹ هزار و ۱۱۳ و برای محصول نهایی ۸ هزار و ۴۲۳ پروانه صادر شده است.

وی افزود: تاکنون برای ۵ میلیارد و ۱۱۶ میلیون و ۶۵۸ هزار و ۱۴۵ فرآورده مواد اولیه و ۵۸۶ میلیون و ۹۰ و ۱۶۰۷ محصول نهایی ترخیص شده‌اند و کل شناسه گذاری انجام شده و ۴۵۰ میلیون و ۱۲۸ هزار و ۵۵۹ عدد است که به دلیل تنوع زیاد مواد غذایی، تعداد اقلام به پنج یا ۶ میلیارد رسیده است.

زیرساخت‌های سامانه تیتک به طور کامل در حوزه مواد غذایی و آشامیدنی آماده نیست

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو اضافه کرد: تعداد و تنوع فرآورده‌های غذایی، ما را بر آن داشت که در ابتدا محصولات غذایی با ارزبری بالاتر و گران‌تر وارداتی که امکان تقلب در آنها بیشتر است، در اولویت برچسب گذاری قرار گیرند، به عنوان مثال روغن زیتون از جمله مواد غذایی است که احتمال تقلب در آن زیاد است. مواد غذایی با قیمت پایین‌تر در اولویت بعدی برای کدگذاری، برچسب شناسایی و ردیابی هستند.

وی با بیان اینکه زیرساخت‌های سامانه تیتک به طور کامل در حوزه مواد غذایی و آشامیدنی آماده نیست، گفت: بیش از ۶۸ گروه کاری در دانشگاه‌های علوم پزشکی تشکیل شده و همه شرکت‌های بزرگ تولیدی و نیز انجمن‌های بزرگ را بسیج کرده‌ایم تا ثبت محصول را آغاز کنند؛ ولیکن به دلیل اینکه سامانه مجوز ترخیص همچنان قابل بهره برداری نیست، در این حوزه با مشکل مواجه هستیم. زیرا فرآیند پیگیری آن مشخص نیست که این کالا همچنان در شرکت پخش هست یا اینکه مجوز ورود به بازار را دریافت کرده است.  

عزیزی در خصوص اهمیت بررسی اصالت کالاهای سلامت محور، توضیح داد: در مورد کالاهای وارداتی حتما کد آی آر سی(IRC) را مشاهده و با ارسال پیامک یا از طریق اپلیکیشن و یا حتی سیستم تلفنی می‌توانند اصالتا کالا را بررسی کنند که آیا این کالا از مسیر قانونی و یا به صورت قاچاق وارد کشور شده است؛ خوشبختانه در حوزه واردات، این سامانه تکمیل شده و هیچ کالای وارداتی نیست که کد آی آر سی(IRC) نداشته باشد.

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو یکی از چالش‌های فراروی فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی را مناطق آزاد، بازارچه‌های مرزی، ته لنجی‌ها و کولبرها دانست و افزود: کالاهایی که از طرق بالا وارد کشور می‌شوند به دلیل قوانین خاص آن مناطق، امکان ثبت در سامانه تیتک را ندارند و به طبع آن ردیابی و بررسی اصالت آنها مورد سوال است.

کد خبر: 15568

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 1 =