به گزارش «آتیهآنلاین» به نقل از ایرنا، حمید صرّامی با یادآوری این موضوع که مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۱۹۸۷ میلادی، روز ۲۶ ژوئن مصادف با پنجم تیر ماه را به عنوان روز جهانی مبارزه با سوء مصرف و قاچاق مواد مخدر نامگذاری کرده است، افزود: براساس این نامگذاری، مقرر شد همه کشورها ضمن ارائه فعالیتهای صورت پذیرفته، نسبت به تقویت اقدامات و همکاریهای منطقهای و بینالمللی برای نیل به جهانی عاری از اعتیاد و مصرف مواد تلاش جدی نمایند.
وی ادامه داد: مشکل مواد مخدر یکی از چالش برانگیزترین مسائلی است که جامعه جهانی با آن رو به رو بوده و تاثیرات نامناسبی را در ابعاد مختلف فردی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، امنیت و جلوگیری از توسعه پایدار در جوامع گذاشته است.
به گفته مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد، جمهوری اسلامی ایران به عنوان پرچمدار امر مبارزه با مواد مخدر با اتخاذ راهبردی جامع، متوازن و فراگیر در عرصههای مختلف با بهرهگیری از ظرفیتها توانسته است در سه سال اخیر، علیرغم افزایش تحریمهای ظالمانه از سوی آمریکا و اعمال محدودیت در دستیابی دستگاه های مبارزه کننده به تجهیزات و فنآوریهای روز، با اقدامات یکپارچه، علمی، هدفمند، فوقالعاده و جدید، دستاوردهای ارزشمندی را در راستای منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی و همچنین جهتگیری های صورت پذیرفته از سوی دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، به منظور مهار و کنترل اعتیاد به دست آورد.
در سه سال اخیر ۲ هزار و ۹۱۷ تن مواد مخدر کشف شده است
صرّامی تصریح کرد: با تلاش چشمگیر تمامی دستگاههای امر مبارزه در سه سال اخیر، شاهد کشف ۲۹۱۷ تُن انواع مواد مخدر و روانگردان، ضربه ۲۷ هزار میلیارد تومانی به شریانهای اقتصادی قاچاقچیان، انجام بیش از ۸۲۰۰ عملیات و درگیری و انهدام ۶۶۰۰ بانداز قاچاقچیان مواد مخدر بودیم.
وی ادامه داد: ضمن اینکه با تقدیم ۳۲ شهید گرانقدر، شاهد تلاش جهادی با راه اندازی ۱۵ مرکز نگهداری با ظرفیت بیش از ۲۶ هزار نفر برای ساماندهی معتادین متجاهر در کلان شهرها با اولویت استان تهران و درمان و حرفهآموزی آنان، راه اندازی سامانه آنلاین بانصب ۴۰ دستگاه تشخیص هویت معتادان متجاهر بر اساس ویژگیهای بیومتریک عنبیه در مراکز غربالگری ماده ۱۶ استانهای کشوربه منظور شناسایی هوشمند معتادین متجاهر و جلوگیری از ثبت مجهول الهویه بودن آنان بودیم.
دبیر اجرایی مراسم هفته مبارزه با مواد مخدر یادآورشد: همزمان نیز گامهای اساسی برای اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر برداشته شده و مراحل لازم برای آماده شدن لایحه قضایی قانون مبارزه طی شده است.
وی درباره تلاش های ستاد در عرصه کاهش تقاضا نیز خاطرنشان کرد: در سه سال اخیر با اجرای طرح یاریگران زندگی در مدارس کشور و ارائه آموزش مهارتهای خود مراقبتی و با بهرهگیری از سامانه شاد، چهل و دو هزار مدرسه با هشت میلیون و پانصد هزار نفراز دانش آموزان زیر چتر برنامههای پیشگیری از اعتیاد قرار گرفته و براساس اعلام وزارت آموزش و پرورش آهنگ رشد شیوع مصرف مواد در نوجوانان متوسطه دوم کشور متوقف شده است.
صرامی تاکید کرد: همزمان نیز والدین این دسته از دانشآموزان، آموزش سبک فرزندپروری و مهارتهای زندگی را فرا گرفته و بالغ بر پانصد هزار نفر از مربیان مدارس، آموزشهای لازم را در ابعاد مختلف پیشگیری کسب نمودهاند. علاوه بر این در محیطهای دانشجویی، محیطهای کاری و محیطهای عمومی و محلهها بیش از ۲۵ میلیون نفر- مورد، تحت آموزشهای پیشگیری اولیه از اعتیاد قرار گرفته و بالغ بر ۱۵ هزار برنامه در عرصه مبارزه با مواد مخدر از طریق شبکههای سیما در عرصههای ملی و استانی، برای ارتقاء سطح آگاهی آحادجامعه پخش شده است.
۹ هزار مرکز درمان مجاز ارایه دهنده خدمات درمانی به معتادان هستند
این پژوهشگر حوزه اعتیاد اظهار داشت: در عرصه درمان و کاهش آسیب نیز در ۹ هزار مرکز مجاز به بیش از یک میلیون و چهارصدهزار نفر از معتادین، خدمات درمانی و کاهش آسیب توسط درمانگران متخصص ارائه شده است.
صرّامی ادامه داد: یکی از اقدامات موثر در عرصه درمان، راهاندازی خط تولید داروی بوپرنورفین و داروی گیاهی با مجوز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و با همکاری معاونت علمی و فنآوری ریاست جمهوری و بهرهگیری از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان وجهاد دانشگاهی بوده است.
صرّامی تاکید کرد: به منظور تقویت گفتمان سازی اجتماعی و مردمی شدن امر مبارزه با بهرهگیری از ۲ هزار و ۷۷۷ سازمان مردم نهاددر عرصههای پیشگیری، درمان، اشتغال، حرفهآموزی و صیانت از بهبودیافتگان و همچنین بهرهگیری از سفیران پیشگیری از اعتیاد درعرصههای ورزشی و هنری، اقدامات اساسی برای بهرهگیری از ظرفیت مردم در امر مبارزه نرم افزاری در سطح کشور انجام شده است.
وی تاکید کرد: در راستای اصل بینالمللی مسئولیت مشترک در عرصه مبارزه با مساله جهانی مواد مخدر، با توسعه تعاملات وهمکاریهای علمی،اطلاعاتی، عملیاتی و مبادله اسناد همکاری دو یا چند جانبه، ضمن مطالبهگری از کشورها، اقدامات لازم به منظورایجاد تحول در تقویت و ارتقاء دیپلماسی فعال منطقهای و بینالمللی در حال انجام است.
در سه سال اخیر ۱۷۵ پژوهش کاربردی در جهت علمی شدن امر مبارزه با اعتیاد ارایه شده است
دبیر اجرایی مراسم هفته مبارزه با مواد مخدر گفت: به منظور علمی شدن امر مبارزه و تقویت مرزهای دانش اعتیاد در سه ساله اخیر باانجام ۱۷۵ فقره پژوهش کاربردی، حمایت از ۳۲۶ فقره پایان نامه دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری مرتبط با امر مبارزه، چاپ وانتشار ۱۸ فصلنامه علمی اعتیاد پژوهی،بازدید بیش از ده میلیون نفر-مورد از متخصصان و محققین از محتوای کتابخانه دیجیتال دفترتحقیقات و آموزش ستاد حاوی تمام متن نتایج پژوهشها، مقالات، پایاننامهها و رسالههای دکتری در عرصه مبارزه با مواد مخدر وهمچنین برگزاری جلسات هیات اندیشهورز با حضور دبیرکل ستاد و نخبگان دانشگاهی، سبب شده است که اقدامات امر مبارزه مبتنی بر شواهد علمی انجام پذیرد.
صرّامی افزود: موضوع قابل توجه در عرصه کار فوقالعاده و تحول در امر مبارزه، تصویب و ابلاغ برنامه تحول راهبردی مبارزه با موادمخدر در سال۱۴۰۰ شامل ۴۰ راهبرد، ۴۸ برنامه و ۹۱ فعالیت بوده که براساس مصوبه ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری تمامی دستگاههای عضو و مرتبط ستاد موظف شدهاند نسبت به تحقق برنامههای تحولی در امر مبارزه مبادرت نموده تا بدین ترتیب شاهدضربه زدن به استراتژیهای سیستم داینامیک مواد مخدر و روان گردانها باشیم.
معرفی برنامه های هفته مبارزه با مواد مخدر
وی در خصوص برنامههای هفته مبارزه با مواد مخدر سال ۱۴۰۰ گفت: بر اساس روز شمار اعلامی و با امعان نظر به محدودیتهای ناشی از بیماری کرونا، برنامههای مختلف در سطح کشور پیش بینی شده است. به گونهای که روز جمعه چهارم تیر ماه به عنوان «یاریگران زندگی- مبانی دینی و معنویت- پیشگیری از اعتیاد» نام گذاری شده تا در استانهایی که نماز جمعه اقامه شده یا پیام جمعه ارائه میگردد از ظرفیت سخنران قبل از خطبهها و همچنین توسط ائمه جمعه در خصوص مشارکت آحاد جامعه در پیشگیری از اعتیاد وتوجه به نقش مذهب در خودکنترلی و خویش نگهبانی آحاد جامعه مطالب لازم ارائه شود.
مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد بیان کرد: همچنین در روز شنبه پنجم تیر ماه به عنوان «یاریگران زندگی- همکاریهای فرابخشی وبینالمللی- پیشگیری از اعتیاد» مصادف با ۲۶ ژوئن، نشست تخصصی با حضور دبیر کل ستاد و مسئولین دستگاههای امر مبارزه و میهمانان خارجی با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار خواهد شد و همزمان حدود ۶۰ تُن مواد مخدر مکشوفه غیر دارویی در دو استان کشور امحاء و از تعداد هفت خانواده معظم شهید و نُه نفر از جانبازان سرافراز امر مبارزه در سطوح ملی و استانی و همچنین تعدادی از فعالان عرصه مبارزه و سفیران پیشگیری از اعتیاد تقدیر میشود.
صرّامی گفت: روز یکشنبه ششم تیر ماه به عنوان «یاریگران زندگی- خانواده و محیطهای آموزشی – پیشگیری از اعتیاد»، روز دوشنبه هفتم تیر ماه به عنوان «یاریگران زندگی- درمانهای نوین و حمایت اجتماعی- پیشگیری از اعتیاد»، روز سهشنبه هشتم تیر ماه به عنوان «یاریگران زندگی- دیپلماسی مواد مخدر- پیشگیری از اعتیاد»، روز چهارشنبه نهم تیر ماه به عنوان «یاریگران زندگی- مشارکتاجتماعی- پیشگیری از اعتیاد» و روز پنجشنبه دهم تیر ماه به عنوان «یاریگران زندگی- فعالیتهای جایگزین- پیشگیری از اعتیاد» نامگذاری شده و در تمامی روزها در سطح استانهای کشور با همکاری دستگاهها و سازمانهای مردم نهاد، برنامههای مورد نظر بارعایت پروتکلهای بهداشتی اجرا خواهد شد.
وی تاکید کرد: در راستای شعار سال ۲۰۲۱ میلادی اعلامی از سوی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد مبنی بر اینکه «حقایق در باره مواد مخدر را به اشتراک بگذاریم تا زندگیها را نجات دهیم» و همچنین با توجه به شعار سال ۱۴۰۰ ستاد مبارزه با موادمخدر با عنوان «یاریگران زندگی- مشارکت اجتماعی- پیشگیری از اعتیاد»، انتظار میرود تمامی دستگاهها و سازمانهای مردم نهاد باتلاش مضاعف و اجرای برنامه تحول راهبردی، نسبت به تحقق سهم خود در امر مبارزه سخت افزاری و نرمافزاری با مواد مخدر و روانگردانها به منظور کاهش نرخ دسترسی به مواد و همچنین کاهش بروز و شیوع اعتیاد مبادرت نموده و همزمان نیز جامعه بینالملل به ویژهکشورهای اروپایی با لغو تحریمهای ظالمانه علیه کشور جمهوری اسلامی ایران زمینه را برای افزایش امنیت، سلامت و صلح پایدار درجامعه شود.
نظر شما