• انبوه‌سازی؛ راه‌حل مشکل مسکن در کوتاه‌مدت

    انبوه‌سازی؛ راه‌حل مشکل مسکن در کوتاه‌مدت

    سیاست‌های بخش مسکن تابع نیازهای جامعه و بازار است. با توجه به نیاز انباشته‌ای که در بخش مسکن وجود دارد، سالانه بر اساس نیازسنجی‌ها در هر استان، تعداد مسکن موردنیاز برآورد می‌شود.

  • اشتغال؛ مسئله‌ای فرادستگاهی و چندبعدی

    اشتغال؛ مسئله‌ای فرادستگاهی و چندبعدی

    عدم‌تعادل عرضه و تقاضای اشتغال و نیروی کار در فضای کسب‌وکار، در طول دهه‌های گذشته همواره احساس شده است.

  • هوش مصنوعی و کلاهبرداری‌های سایبری

    هوش مصنوعی و کلاهبرداری‌های سایبری

    یکی از مهم‌ترین کاربردهای هوش مصنوعی، به‌کارگیری این فناوری در عرصه اقتصاد است. در این بین، صنایعی هستند که هوش مصنوعی در آن‌ها بیشترین کاربرد را دارد و خدمات مالی در صدر صنایعی قرار گرفته که از این فناوری نوین، بیشترین بهره را برده است. این در حالی است که صنعت ارائه خدمات مالی از مدت‌ها پیش، هدف مجرمان بوده است؛ به‌طوری که ارزش زیان جهانی ناشی از پرداخت‌هایی که به‌شکل کلاهبرداری انجام شده، فقط در سال ۲۰۲۰ معادل ۳۲.۳۹ میلیارد دلار بوده است. کلاهبرداران شیوه‌های مختلفی برای اختلال در خدمات مالی به‌کار می‌گیرند که از سرقت هویت تا تصاحب حساب و حملات هک تا جاسوس‌افزار را شامل می‌شود. 

  • لزوم گسترش خدمات غیرحضوری تأمین‌اجتماعی

    لزوم گسترش خدمات غیرحضوری تأمین‌اجتماعی

    هوشمندسازی و بهره‌گیری از ابزارهای مدرن، یکی از برنامه‌های موفق سازمان تأمین‌اجتماعی در چند سال اخیر بوده است. به‌طور مثال، طرح ۳۰۷۰ با ارائه بسیاری از خدمات به‌صورت غیرحضوری و کاهش بار مراجعه مخاطبان، به‌عنوان یکی از طرح‌های موفق در بستر الکترونیک، هوشمندسازی خدمات را برای سازمان و ذی‌نفعان آن به ارمغان آورد.

  • مولدسازی راهکار پرداخت بدهی دولت به تأمین‌ اجتماعی

    مولدسازی راهکار پرداخت بدهی دولت به تأمین‌ اجتماعی

    انباشت بدهی‌های دولت به سازمان تأمین‌اجتماعی و صندوق‌های بازنشستگی موضوعی است که مدتی است دغدغه مسئولان این سازمان و میلیون‌ها بیمه‌پرداز و بازنشسته و مستمری‌بگیر شده است. هر چند در سال جاری دولت مقداری از این بدهی را پرداخت کرد و دو روز پیش هم وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از پرداخت بدهی تأمین‌اجتماعی به بانک‌ها از سوی دولت خبر داد  اما این موضوع که  برای صندوق سازمان تأمین‌اجتماعی هیچ ردیفی در بودجه سنواتی سال جاری در نظر گرفته نشده قابل تامل و پیگیری از سوی نمایندگان مجلس است که چرا در در بودجه سنواتی سال جاری کشور ۳۲۰ هزار میلیارد تومان برای دو صندوق دولتی بازنشستگی در نظر گرفته شده اما صندوق تأمین‌اجتماعی هیچ ردیفی دربودجه سنواتی ندارد.

  • نقش خانواده در کاهش میل به جراحی زیبایی

    نقش خانواده در کاهش میل به جراحی زیبایی

    همان‌طور که این روزها شاهد هستیم اعمال جراحی و اقدامات غیرجراحی در حوزه زیبایی، روزبه‌روز در حال افزایش است، به‌طوری که این موضوع برای مردان نیز نسبت به گذشته اهمیت پیدا کرده است. از منظر روانشناختی، بدریخت‌انگاری بدن، مشکلی است که فرد مبتلا به‌شکلی وسواس‌گونه برخی از جنبه‌های بدن یا ظاهر خود را نپذیرفته یا آن را معیوب می‌داند. در نتیجه دست به اقداماتی برای پنهان‌کردن یا تغییر و تحریف آن بخش از بدن یا ظاهر خود می‌زند. در موارد شدید این بیماری، فرد پس از پنهان‌سازی و حتی تغییر با عمل جراحی، بازهم به رضایت نمی‌رسد و در فکر تغییرات بیشتر است؛ مانند باتلاقی که هرچه فرد دست‌وپا می‌زند بیشتر در آن فرو می‌رود.

  • داده‌های آماری ابزار پیشرفت کشورها

    داده‌های آماری ابزار پیشرفت کشورها

    آمار یکی از ابزارهای رشد و توسعه سازمان‌ها و نهادها به شمار می‌رود و هیچ کشوری بدون کمک آمار و تحلیل‌ داده‌ها نتوانسته به توسعه پایدار دست یابد.

  • اهمیت تدوین پیوست ضدفساد برای برنامه‌های دولت

    اهمیت تدوین پیوست ضدفساد برای برنامه‌های دولت

    طی دهه‌های گذشته بسیاری از اقدامات صورت گرفته به نام فقرا و طبقات فرودست بوده اما متأسفانه خروجی آن به نفع طبقات غنی تمام شده است.

  • طرح تجمیع خدمات آزمایشگاهی، راهبردی خلاق

    طرح تجمیع خدمات آزمایشگاهی، راهبردی خلاق

    طرح تجمیع خدمات آزمایشگاهی مراکز درمانی سرپایی سازمان تأمین‌اجتماعی راهبرد خلاقانه‌ای است که نتایج ارزشمندی را به همراه داشته است. این طرح که از برنامه‌های عملیاتی اداره‌ کل درمان مستقیم به شمار می‌رود از سال گذشته در تمامی استان‌های کشور پیاده‌سازی شد و اداره‌ کل درمان استان تهران به عنوان یکی از استان‌های پیشرو در اجرایی کردن طرح حرکت کرده است. هدف از طرح تجمیع را می‌توان در یک جمله خلاصه کرد و آن «استفاده بهینه از منابع» است که ابعاد گوناگونی را شامل منابع انسانی، منابع مالی، تجهیزات و ساختارهای فیزیکی دربر می‌گیرد.

  • جوان باید دیده و شنیده شود

    یادداشتی به بهانه روز جوان

    جوان باید دیده و شنیده شود

    روز جوان نباید روزی نمادین باشد. جوانان باید به واقع دیده و شنیده شوند و در فضایی به دور از انحصار جایگاه‌های مدیریتی و مشاغل، فرش قرمز زیر گام‌های مصمم آنها برای توسعه و آبادانی کشور گستراند.

  • اولویت‌های تسهیل‌گری در حوزه کارآفرینی

    اولویت‌های تسهیل‌گری در حوزه کارآفرینی

    در بررسی شرایط اقتصادی دهه گذشته، ردپای نهاد دولت و سیاست‌های مرتبط با اقتصاد کلان، تولید و اشتغال، در ناکارآمدی در امر کارآفرینی و برنامه‌های خلق اشتغال دیده می‌شود. بخشی از این روند اشتباه به نبود تسهیلگری در ایجاد و توسعه کسب‌وکار و رشد کارآفرینی و اشتغال بازمی‌گردد که حتی صدور مجوزهای لازم در حوزه‌های مربوط به اشتغالزایی و تولید را نیز شامل می‌شود.

  • خدمات پاراکلینیک؛ کفه دوم ترازوی درمان

    خدمات پاراکلینیک؛ کفه دوم ترازوی درمان

    بیش از ۷۰ درصد جمعیت «منطقه کاشان» تحت پوشش بیمه تأمین‌اجتماعی قرار دارد و سازمان تأمین‌اجتماعی علاوه بر مراکز ملکی از طریق خرید خدمت از مراکز درمانی بستری، سرپایی و پاراکلینیک، پاسخگوی نیازهای درمانی بیمه‌شدگان است.

  • الزام قانون کار به طبقه‌بندی مشاغل

    الزام قانون کار به طبقه‌بندی مشاغل

    در حوزه اصطلاحات مرتبط با قانون کار، گروه‌بندی مشاغل بر اساس نوع وظایف، سطح مسئولیت‌ها، شرایط احراز شغل و انتخاب عنوان مناسب برای آنها، طبقه‌بندی مشاغل اطلاق می‌شود.

  • حال نوبت کارگران است

    حال نوبت کارگران است

    پیگیری‌های کارشناسان و فعالان حوزه کار و نماینگان مجلس شورای اسلامی در بیش از دو سال گذشته در راستای ساماندهی وضعیت استخدامی کارکنان دولت، روز گذشته با مصوبه مجلس در این ارتباط به بار نشست.

  • سبد معیشت کجای معادلات دستمزد است

    سبد معیشت کجای معادلات دستمزد است

    قانون کار و روند معمول مذاکرات مزدی در سال‌های گذشته، نرخ تورم و سبد معیشت خانوار کارگری را مبنای اصلی مذاکرات مزدی و تعیین حداقل دستمزد جامعه کارگران قرار داده است.

  • چالش بیمه‌ای کارگران درکوره های آجرپزی

    چالش بیمه‌ای کارگران درکوره های آجرپزی

    بر اساس تبصره یک ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی، کارگرانی که در مشاغل سخت و زیان‌آور مشغول به کار هستند، با ۲۰ سال سابقه بیمه می‌توانند بازنشسته شوند. کارفرما نیز موظف است که در هنگام بازنشستگی کارگران مشاغل سخت و زیان‌آور، سهم ۴ درصدی خود را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند اما اگر کارفرما از پرداخت سهم خود شانه خالی کند و مسئولیتش را نپذیرد، کارگر در روند بازنشستگی خود با چالش‌های متعددی روبرو می‌شود.

  •  نقاط قوت‌ و ضعف لایحه‌ حمایت از زنان در برابر خشونت

     نقاط قوت‌ و ضعف لایحه‌ حمایت از زنان در برابر خشونت

    در تمامی جوامع، مسئله آسیب‌های فردی و اجتماعی زنان و پیامدهای گوناگون آن موضوعی است که به آن توجه و اقدماتی در راستای پیشگیری یا کاهش آن انجام می‌شود.

  • مشاغل غیررسمی در تناقض با منافع کارگر و تأمین اجتماعی

    مشاغل غیررسمی در تناقض با منافع کارگر و تأمین اجتماعی

    اشتغال بدون قرارداد رسمی کار، توافق کارگر و کارفرما به‌دور از فضای قانونی، نبود حمایت‌های بیمه‌ای، بی‌بهره ماندن نیروی کار از حقوق و مزایای قانونی، فعالیت بیشتر از ساعات قانونی و بسیاری آسیب‌های دیگر، از ویژگی‌های اشتغال غیررسمی محسوب می‌شوند.

  • ساده یا مرکب؟ مساله این نیست

    ساده یا مرکب؟ مساله این نیست

    یکی از بدعت‌های خطرناکی که در دولت قبل مطرح شد، موضوع محاسبه ارزش روز بدهی‌های بیمه‌ای دولت به سازمان‌ها و صندوق‌های بیمه‌گر اجتماعی بویژه سازمان تامین اجتماعی به روش ساده به جای روش مرکب بود. درحالیکه تا قبل از آن، اعمال روش مرکب از سال ۱۳۸۳ به موجب بند «ه» ماده «۷» آن، سال‌ها به عنوان یک رویه و استاندارد پذیرفته شده اعمال شده بود.

  • سطح‌بندی و محروم‌زدایی درمان

    سطح‌بندی و محروم‌زدایی درمان

    سازمان تأمین‌اجتماعی به عنوان بزرگترین سازمان بیمه‌ای کشور و در عین ‌حال بزرگترین خریدار خدمات درمانی از جمله سازمان‌های تأمین‌اجتماعی در دنیا به شمار می‌رود که درمان را به ‌طور مستقیم به بیمه‌شدگان ارائه می‌دهد و از این منظر نیز رتبه دوم ارائه ‌دهنده خدمات درمانی را در کشور از آن خود کرده است.

  • جایگاه حق‌الناس در ادغام صندوق‌ها

    جایگاه حق‌الناس در ادغام صندوق‌ها

    صندوق تأمین‌اجتماعی بیشترین افراد تحت پوشش را دارد. منابع این صندوق از محل مبالغی دریافتی اعضا تأمین شده و زمینه سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف را برای این صندوق فراهم کرده است، در حالی که بسیاری از صندوق‌ها دارای این وضعیت نیستند و به اندازه تأمین‌اجتماعی توان ندارند. اگر دیگر صندوق‌ها با تأمین‌اجتماعی ادغام شوند، مسأله حق‌الناس مطرح می‌شود. فقط در صورتی این کار مناسب است که همه صندوق‌ها همگن شوند و سهام آنها از نظر ارزشی یکسان شود.

  • محرومیت بودجه‌ای

    محرومیت بودجه‌ای

    مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی دومین گزارش خود در خصوص لایحه بودجه سال آینده را منتشر کرده و یکی از نقایص بزرگ لایحه بودجه را عدم پیش‌بینی بازپرداخت بدهی‌های دولت به سازمان تأمین‌اجتماعی دانسته است.

  • نگرانی از ورشکستگی صندوق‌ها

    نگرانی از ورشکستگی صندوق‌ها

    صندوق‌های بازنشستگی در کشور درگیر چالش‌های مختلفی هستند. در حال حاضر از مجموع ۱۸ صندوق بازنشستگی در ایران، ۱۴ صندوق حتی یک خط قانون ندارند. این چالش جدی صندوق‌های بازنشستگی در کشور است. یکی از مشکلات قانونی صندوق‌های بازنشستگی فقدان بازنگری در قانون آنها است، به این معنا که از مجموع ۱۸ صندوق، عملاً دو یا چهار صندوق قانون جامع و کامل دارند و بقیه فاقد قانون هستند. به ‌عنوان نمونه، صندوق تأمین‌اجتماعی به‌ عنوان بزرگترین صندوق اجتماعی کشور، دارای قانون خوبی است که برای پرداخت و دریافت‌هایی خود از آن استفاده می‌کند. سازمان بازنشستگی کشوری نیز قانون خوبی دارد، اما عملاً ۱۴ صندوق دیگر حتی یک خط قانون ندارند.

  • چهل‌ و چهار سالگی انقلاب؛ حاکمیت مردم بر اشتغال‌آفرینی و تولید

    چهل‌ و چهار سالگی انقلاب؛ حاکمیت مردم بر اشتغال‌آفرینی و تولید

    دهه مبارک فجر در تقویم انقلاب اسلامی، مظهر تجلی وحدت و انسجام، میثاق مردم با ولایت و پیروی از رهبری مدبرانه حضرت امام‌خمینی‌(ره) است که به عنوان برگ زرینی بر تارک تاریخ این مرز و بوم می‌درخشد و اقتدار و عظمت ملّت سرافراز و خداجوی ایران را به نمایش می‌گذارد.

  • سازمان تأمین اجتماعی زمینه‌ساز عدالت اجتماعی

    سازمان تأمین اجتماعی زمینه‌ساز عدالت اجتماعی

    تامین عدالت اجتماعی، ایجاد برابری‌های اجتماعی وتلاش برای تحقق جامعه آرمانی ومتعالی از اهداف اصلی سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگترین نهاد عمومی غیر دولتی کشوراست که به یاری خداوند متعال زمینه تامین رفاه بیمه‌شدگان، مستمری‌بگیران و بازنشستگان را فراهم آورده است.

  • حوزه درمان سازمان تامین اجتماعی، دستاورد انقلاب اسلامی

    حوزه درمان سازمان تامین اجتماعی، دستاورد انقلاب اسلامی

    یاد امام و شهدا را در چهل و پنجمین فجر انقلاب اسلامی گرامی می‌داریم. در حالی به استقبال ایام‌الله دهه فجر می‌رویم که هجمه سنگین رسانه‌ای بدخواهان، نظام اسلامی را آماج تیرهای مسموم خود قرار داده‌اند و با واژگون نمایی سعی در سیاه نمایی و ناامیدی مردم به‌خصوص جوانان و زنان را دارند.

  • روند تغییرات ضریب پشتیبانی در صندوق‌های بازنشستگی

    روند تغییرات ضریب پشتیبانی در صندوق‌های بازنشستگی

    در این نگاشته با توجه به مقاله «روند تغییرات ضریب پشتیبانی در صندوق‌های بازنشستگی با تأکید بر صندوق تأمین‌اجتماعی» به قلم مجید کوششی (عضو هیأت علمی گروه جمیعت‌شناسی دانشگاه تهران) و رضا کیانی (عضو گروه جمعیت و سلامت مؤسسه تحقیقات جمعیت کشور)، روند تغییرات نسبت ضریب پشتیبانی در صندوق‌های بازنشستگی طی ۵۰ سال، حدفاصل سال‌های ۱۳۴۸ تا ۱۳۹۸ بحث و بررسی شده است.

  • اهمیت وصول مطالبات به‌صورت نقدی

    اهمیت وصول مطالبات به‌صورت نقدی

    در شرایطی طلبکاران قوه مجریه می‌توانند خریداران بالقوه دارایی‌های دولت باشند؛ چنانچه شرکت‌های واگذار شده به‌ منظور خصوصی‌سازی پس از چندبار عرضه رقابتی به فروش نرسند، بر اساس قانون و مصوبه هیأت واگذاری می‌توان سهام شرکت‌های مذکور را به‌ صورت مستقیم به طلبکاران بابت تسویه دیون انتقال داد.

  • چالش سالمندی جمعیت و صندوق‌های بازنشستگی

    چالش سالمندی جمعیت و صندوق‌های بازنشستگی

    جمعیت یکی از مؤلفه‌های اصلی اقتدار ملی در هر کشور به شمار می‌رود. هرچند در تعریف این مؤلفه، قدرت ملی، ساخت، ترکیب و توزیع جمعیتی از عدد کل آن از اهمیت زیادی برخوردار است. امروزه یکی از اصلی‌ترین چالش‌های جهانی پدیده سالمندی جمعیت در قرن بیست‌ویکم است که ایران نیز از این چالش مصون نخواهد بود. بر اساس نتایج گزارش‌های آماری، در کشور ما حدفاصل سال‌های ۱۳۵۵ تا ۱۳۹۵ به دلیل کاهش میزان تعداد موالید به همراه تعداد مرگ‌ومیر و از سوی دیگر افزایش امید به زندگی، متوسط رشد سالانه‌ جمعیت کشور، از ۳.۹ درصد در دهه ۱۳۵۵-۱۳۶۵، به ۱.۲۴ درصد در دوره ۱۳۹۰-۱۳۹۵ رسید. همچنین نرخ زادوولد کشور از ۲.۵ درصد در سال ۱۳۸۵ به ۰.۷ درصد در سال ۱۴۰۰ کاهش یافت.

  • تسویه غیرنقدی دیون، تأمین‌اجتماعی را درگیر بنگاهداری می‌کند

    تسویه غیرنقدی دیون، تأمین‌اجتماعی را درگیر بنگاهداری می‌کند

    تادیه دیون دولت به سازمان تأمین‌اجتماعی به صورت غیرنقدی، مخالف تبصره «۲» ماده (۲۸) قانون این سازمان است.