رد پای تمساح در دریاچه چیتگر

ماجرای پیداشدن تمساح در دریاچه چیتگر تهران از جمله خبرهای عجیبی است که از روز گذشته مسئولان حفاظت از محیط زیست و پایتخت‌نشینان را حسابی به خود مشغول کرده است.

به گزارش آتیه آنلاین، ماجرا از آن جا آغاز شد که یکی از شهروندان تهرانی به ماموران حفاظت محیط زیست اعلام می کند، موجودی شبیه به تمساح را در دریاچه مشاهده کرده است. بعد از اعلام این خبر، کارشناسان محیط زیست بلافاصله دست به کار شدند و جست و جو برای این جانور خزنده و ترسناک آغاز شد ولی تا زمان انتشار این گزارش ماموران هنوز موفق به پیداکردن آن نشده اند.

هرچند واکنش‌ها به این خبر از سوی مسئولان کم و بیش یکسان است اما اغلب کاربران شبکه‌های اجتماعی معتقدند این خبر را می توان به نوعی شوخ‌طبعی یک شهروند تلقی کرد. البته انتشار این خبر برای مسئولان اصلا شوخی نبوده و برخی از آن‌ها پیداشدن جانوری همچون تمساح را در این دریاچه دور از انتظار نمی‌دانند. تا آنجا که رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران احتمال رهاسازی این حیوان توسط برخی شهروندان غیرمسئول را دور از انتظار نمی داند.

مسئولان محیط زیست البته بر این مساله نیز تاکید دارند که نگهداری برخی گونه‎های جانوری جرم است و حتی اگر کسی امکان نگهداری آن ها را ندارد نباید بدون اطلاع به محیط زیست آن را در جایی رها کند. زیرا انتخاب زیستگاه گونه های جانوری به عهده محیط زیست است.

تنوع زیستی در دریاچه چیتگر پایش نمی‌شود

سیدآرش حسینی میلانی، رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران در گفت‌وگو با برنا گفت: وقتی یک پیکره آبی مانند دریاچه چیتگر در تهران ایجاد می‌شود، طبیعتا جاذب جانوران شده و در آنجا اکوسیستم مصنوعی تشکیل می‌شود. برای مثال در هفته‌های گذشته پرنده‌های مهاجر به دریاچه چیتگر آمدند و یک نوع جاذبه توریستی در این مکان تفریحی ایجاد کرده‌اند. این مسئله علاوه بر فرصت‌آفرینی می‌تواند تهدیدآفرین هم باشد اما در هر صورت آنچه اهمیت دارد، آن است که به لحاظ تنوع زیستی این دریاچه پایش شود که متاسفانه اینگونه نیست.

طعمه‌گذاری برای یافتن تمساح در چیتگر

حسینی میلانی با بیان اینکه احتمال دارد تمساح خانگی قاچاق که این روزها رواج پیدا کرده، توسط یک شهروند غیرمسئول در دریاچه چیتگر رها شده باشد، تصریح کرد: شواهدی از جمله نوعی رد پا وجود دارد که باعث به وجود آمدن تردیدهایی در وجود داشتن این حیوان در دریاچه شده است و به همین دلیل، طعمه‌گذاری‌هایی انجام شده تا اگر چنین موضوعی صحت دارد، هرچه سریع‌تر موضوع شفاف شده و امنیت شهروندان و آسایش خاطر آنها فراهم شود.  او با تاکید بر اینکه تا زمان دستیابی به حقیقت محدودیت‌هایی برای تردد در دریاچه چیتگر ایجاد شده است، خاطرنشان کرد: بعد از طعمه‌گذاری با یکی از مراکز مرتبط صحبت شده تا با دستگاه کاوشگر موجی، کف دریاچه را جستجو کنند تا مسئله کاملا روشن شود و در نهایت، خیال مردم راحت شود.

پیگیری‌ها تا شفاف‌شدن شرایط ادامه دارد

حسینی میلانی درخصوص این تمساح ابراز داشت: برخی متخصصین در ارزیابی اولیه اعلام کرده‌اند تمساح در برودت زیر چهار درجه تلف می‌شود. دیگر اینکه چون خزندگان خونسرد هستند باید ساعاتی ناگزیر از بیرون آب بیاید و پس از دو هفته از این شبهه حتما رویت می‌شد. هنوز نمی‌توان در مورد آن با قطعیت صحبت کرد و فقط می‌توان گفت در حال پیگیری هستیم تا خبر شفاف را به اطلاع شهروندان برسانیم.

ساماندهی حیوانات خانگی سیستم و چارچوب مشخصی ندارد

به گفته سخنگوی کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری، آنچه اهمیت دارد این است که متاسفانه در مورد ساماندهی حیوانات خانگی سیستم و چارچوب مشخصی نداریم و معلوم نیست حیوانات خارجی که قاچاق می‌شوند، چه سرنوشتی پیدا می‌کنند. حتی ممکن است برخی از آنها مهاجم و برای محیط‌زیست شهری مضر هم باشند. مدیریت دریاچه چیتگر باید پروتکلی را مبنی بر نحوه برخورد با انواع جانوران مانند خزندگان، جانوران وحشی، موذی و آبزیان را تدوین کند و در اختیار شهروندان قرار دهد.

دقیقا نمی‌دانیم دلیل این نوع پیچیدن خبر و اطلاعات از کجا بوده

رییس اداره محیط زیست شهرستان تهران نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به ماجرای پیدا شدن یک تمساح سه و نیم متری در دریاچه‌ی چیتگر بیان کرد: قاعدتاً شرایط آنجا اجازه زندگی یک تمساح را نمی‌دهد و این گزارشی بود که به ما هم رسیده و تا الان دو بار کارشناسان ما آنجا رفتند و بازدید انجام دادند ولی نتیجه‌ای نگرفتند و حتی اداره کل استان هم آنجا رفته و باز هم بررسی‌ها به نتیجه نرسیده است. 

وی ادامه داد: اینکه گفته می‌شود آنجا تمساح وجود دارد، کسی هنوز به صورت قطعی نمی‌تواند موضوع را تایید کند و ما هم دقیقا نمی‌دانیم دلیل این نوع پیچیدن خبر و اطلاعات از کجا بوده، احتمالاتی دادند که هنوز به قطعیت نرسیده و ما هم پیگیر موضوع هستیم.

نگهداری تمساح در خانه جرم است

برنا در مورد رها کردن آبزیان در دریاچه توسط مردم افزود: این موضوع کار بسیار اشتباهی است و اصلاً این موضوع را قبول نداریم، چون بعضی ماهیان مثل ماهی قرمز می‌تواند برای سایر ماهی‌ها یک گونه‌ی مهاجم باشد و اینکه این ماهی را در هر جایی رهاسازی کنند کار بسیار اشتباهی است.حتی در دریاچه‌ی چیتگر هم نباید این کار را انجام دهند. گونه‌ای مثل تمساح یا کروکودیل‌ قضیه شان با آبزیان فرق دارد و اصلاً نگهداری آنها در خانه ممنوع است و اگر کسی هم آنها را در خانه نگه دارد در واقع طبق قانون مرتکب جرم شده است.

انتخاب زیستگاه گونه‌های جانوری به‌عهده محیط زیست است

وی ادامه داد: اگر هم افراد توانایی نگهداری آن گونه‌ها را ندارند یا از پس آن بر نمی‌آیند باید آن را تحویل محیط زیست بدهند، چون اگر آن را هر جایی رهاسازی کنند کار بسیار اشتباهی است، ضمن اینکه برای خود آنگونه هم باعث ایجاد خطر می‌شود.

 برنا افزود: چون هرجایی محیط زندگی و زیستگاه این گونه‌ها نخواهد بود و خواهش من از مردم این است که حتماً اگر مواردی این چنینی را می‌بینند مستقیم با خود محیط زیست تماس بگیرند و اجازه دهند کارشناسان محیط زیستی در این حوزه ورود کنند.

 وی در پایان گفت: اگر افراد گونه‌ایی دارند که امکان نگهداری از آن را ندارند، آن را تحویل محیط زیست بدهند و اجازه دهند محیط‌زیست آن را به زیستگاهش برگرداند و خودشان در انتخاب زیستگاه جاندار نقش نداشته باشند.

در پایان باید به این نکته توجه کرد که تمساح شکارچی کمین‌کننده و فرصت‌طلب است؛ و با توجه به خونسرد بودن می‌تواند مدت طولانی بدون غذا زنده بماند و به ندرت به فعال شدن برای شکار نیاز دارد؛ این خزنده، علی‌رغم ظاهر آرام، از فعال‌ترین جانوران نیمه‌آبزی در محیط است و تمساح‌های وحشی در بسیاری از مناطق مورد محافظت قرار گرفته‌اند و به‌طور تجاری هم در مزرعه هم نگهداری می‌شوند. بنابراین علاوه بر مسئولان حفاظت از محیط زیست، شهروندان نیز باید نسبت به نگهداری بسیاری از گونه‌های جانوری که امروزه بسیار هم در میان خانواده‌ها باب شده است، هوشیار باشند و سلامتی و جان خود و دیگر هم‌نوعان خود را به خطر نیندازند.

کد خبر: 3402

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 8 + 8 =